Aikido

Netko će Aikido vidjeti kao vrhunsku borilačku vještinu, drugi će biti privučen filozofijom i mističnom stranom, treći bi mogli u Aikidu pronaći izvor svih vrlina i ljudskih vrijednosti, a četvrti vidjeti odličan sustav za održanje zdravlja, kondicije i gipkosti tijela, peti bi na Aikido mogao gledati kao na alat za rad na sebi i poliranje vlastitog duha itd... U ovisnosti o sklonostima pojedinog uma ovisiti će način i mogućnost viđenja Aikido-a.

Pojednostavljeno, Aikido je u tradicionalna japanska borilačka vještina koja koristi tajming, međuprostor i energiju protivnika. Treniraju se posebno goloruke tehnike (bacanja, poluge na malim zglobovima, udarci i sl.) te posebno tehnike mača i štapa. Aikido je kao vještina nastao u prvoj polovici prošlog stoljeća. Osnivač Aikido-a, O'Sensei Morihei Ueshiba razvio je Aikido kroz intezivno iskustvo i treniranje mnogobrojnih klasičnih japanskih borilačkih vještina poput Daito Ryu Aiki Jujutsu-a i Kenjutsu-a. Tradicionalni Aikido kakav je poučavao O´Sensei (danas poznat kao Iwama ryu ili Takemusu Aikido) iznimno je učinkovita i primjenjiva borilačka vještina sa korjenima u istinskom budo-u, ljudskim i duhovnim vrijednostima...

Takemusu-kanji
Aikido-kanji

Izreke osnivača

Morihei Ueshiba O'Sensei (Veliki učitelj) još za života bio je legenda čuvena diljem Japana. Nikada nije poražen u borbi te je bio cijenjen od mnogih svojih suvremenika majstora borilačkih vještina. O'Sensei je također bio i svećenik duboko uronjen u duhovnost uz koga su se vezale mnoge legende i mistična iskustva. Pročitajte više o O'Sensei-u 

Izreke osnivača Aikido-a dobar su putokaz u razumijevanje vještine i nasljeđa koje je ostavio ovaj iznimni majstor.

U životu imao sam iskustva u više od 30 različitih borilačkih vještina počevši od Yagyu ryu, Shinyo ryu, Kito ryu, Daito ryu, Shinkage ryu itd. Ipak, Aikido nije samo presjek različitih tehnika onoga što sam naučio. Potpuno se oslanja na univerzalnu životnu energiju.
Aikido nema forme, oblika. Nema ih zato jer je to studij duha.Pogrešno je biti uhvaćen u oblike.
Aikido je ekstenzija univerzalne životne sile. On je manifestacija velikog dizajna univerzuma od praznine prostora do najmanje biljke i životinje. Aikido je način koji pokazuje kako da cjenimo te istine.
Ja sam miran kad god sam napadnut. Ne pridajem važnost ni životu ni smrti. Sve prepuštam, onakvo kakvo jeste, Bogu. Ne marite ni za život ni za smrt i neka vaša svijest sve prepušta Njemu i kad ste napadnuti i u svakodnevnom životu.
Davno,učio sam budo od mnogih velikih majstora, ali 14.12.1940 oko 2h ujutro dok sam izvodio Misogi (ritual prociscenja) iznenada sam zaboravio sve borilačke vještine i tehnike koje sam naučio. Sve je postalo potpuno novo. To više nisu bile tehnike već vozila za kultiviranje života, znanja, vrlina i dobrog razuma.
U Aikido-u kontroliramo protivnikovu svijest prije nego što mu stanemo nasuprot. Na taj način ga uvlačimo u sebe. Mi živimo s takvom privlačnošću duha i pokušavamo održati u sebi cjelovitu sliku svijeta.
U starim spisima spominju se mač, ogledalo i dragulj – to se ne odnosi na fizičke objekte već vrline; hrabrost, mudrost i čovječnost. Aikido trening nas uči kako da manifestiramo ta tri blaga u nama. To su 3 vrline koje svako ljudsko biće posjeduje u svom srcu.
Trokut predstavlja energiju tijela a krug energiju uma. Trokut simbolizira najstabilniji fizički stav i koncentriranu energiju. Krug simbolizira mirnoću i savršenstvo, izvor beskonačnih tehnika. Četverokut predstavlja stabilnost, temelj primijenjene kontrole.
Aikido nas povezuje sa svijetom iza oblika. Ako odgovaramo na fizički oblik već je ionako prekasno. U vašem je dahu stvarni fizički izraz vašeg tijela.
Zadatak je ljudskog bića da vježbajući u aiki duhu manifestira ljubav i dobrotu te dovede Boga i čovjeka u zajedništvo.
O'Sensei