P.N.Corallini: Budo i simbolizam

Na Dalekom Istoku sve je duboko povezano uz simbolizam. Uz najnapredniji tehnološki napredak i modernizam, antičke tradicije i navike još uvijek egzistiraju. čak i u ovim suvremenim danima, kada se čini da je čovjek sve više usmjeren prema ezoterizmu, preživljava jedan nedodirnuti svijet gdje nas većina plemenitih i viteških vrijednosti još uvijek nadahnjuje: to je BUDO.

BUDO znači "put mira kroz vježbanje borilačkih vještina". Ova riječ dolazi od pojma BUSHI (koja znači aristokrat, vitez, zaštitnik i čuvar utemeljenoga reda, jamac pravde i nositelj najviših etičkih i moralnih načela: on je čuvar Hrama) i DO (koji označava Put, potragu za duhovnošću). BUDO je, dakle, put viteza kao čovjeka koji utjelovljuje najplemenitije osobine, te ih primjenjuje za dobrobit društva.

Ova tema je vrlo opsežna i bio bi potreban dugi esej da bi se analizirala u detalje, zato ćemo opisati samo simbolični izraz triju važnih aspekata začetka prema BUDO-u: DOJO (mjesto gdje se vježba Put), DOGI (odora za Put) i REIGI (obred Rituala).

DOJO je simbolički usmjeren prema Zemlji, čovjeku i Univezumu koji su objedinjeni u harmoniji. U njegovom unutarnjem prostoru postoje određena područja simbolički povezana sa posebnim energijama, entitetima i brojevima. U sredini sjevernog zida je SHINZA, koja doslovno znači «mjesto gdje biva Duh Srca», ili «boravište Bogova». U tome području smješten je oltar (TOKONOMA), iznad kojega je postavljena sveta kaligrafija i gdje se postavljaju mačevi (KATANA) i ostali sveti predmeti što se koriste u ritualu. SHINZA mora biti duboko poštovana od članova, jer spiritualno predstavlja Izvorni Duh: to je Sancta Sanctorum dojo-a. SHINZA je mjesto gdje suptilne energije protječući od Izvornog Duha Srca komuniciraju sa Duhom Srca svakoga vježbača. To zajedničko protjecanje energije formira Eggregore BUDO-a.
SHINZA je anti-kaos, predstavlja Kozmički Red koji proizlazi bitcoin transfer api od Kreatora. Desno od SHINZA-e je KAMIZA, doslovno «mjesto gdje počivaju duhovi vatre i vode». KAMIZA simblizira elemente prirode: prema istočnoj tradiciji, element Vatra – Kreativnost smješten je južno i vezan je uz ljeto; Metal – Intuicija smješten je zapadno i povezan je sa jeseni; element Voda – Mudrost smješten je sjeverno i povezan je sa zimom; element Drvo –Sposobnost Zamišljanja smješten je istočno i vezan uz proljeće; Zemlja – Volja pozicionirana je u centru. KAMIZA, pored mitskog sjedinjenja s vatrom, vodom i ostalim elementima, predstavlja isprepletenost muškog i ženskog, ljubavi i duha.

Lijevo od SHINZA-e je SHIMOZA, mjesto gdje su očuvani duhovi predaka. Simbolizira moć prošlosti, temeljno iskustvo evolucije svih ljudskih bića, životinja i biljaka. Jedinstvo SHINZA – KAMIZA – SHIMOZA je trojstvo koje bi se trebalo usporediti/stajati bok uz bok sa univerzalnom disciplinom ezoterije.
Južno se nalazi HIKAE SEKI kole doslovno znači «mjesto gdje se bilježi»: to je mjesto namjenjeno učenicima, početnicima, onima koji žele biti inicirani. To je mjesto povezano sa ženskim, sa primanjem i, u biti, namjenjeno je učenicima koji trebaju učenje od Majstora (SENSEI); on stoji sjeverno, ispred SHINZA-e, područja vezanog uz muško i emisiju (zračenje).

Centralna linija simbolički sječe dojo na dva dijela, desno i lijevo, istok i zapad. To se zove SEITCHU SEN. Ono predstavlja os (srednju liniju) vidljivoga svijeta, horizontalnost, ravninu (plohu) manifestacije čovječanstva na zemlji. To je simbol interakcije između neba i zemlje. Desno od te linije sjede najsposobniji učenici, lijevo sjede još neiskusni. Tradicionalno dojo se ne grije kako bi se osjetile klimatske varijacije i mirisi godišnjih doba.
Dojo je blagoslovljen ritualima pročišćenja (MISOGI) i egzorcizma (HARAI), kako bi se pozvali blagotvorni duhovi (KAMI) i otjerali neprijateljski entiteti. Ritualno posvećeni dojo je zaštićeno mjesto, sa svojom vlastitom dušom, mjesto gdje je vježbanje sigurno, daleko od indiskretnih pogleda, nepovoljnih utjecaja neprosvijećenoga svijeta i sumpornih emanacija nevidljivih i zlih svijetova. Dojo je sveti ograđeni prostor, magični zaštitni krug što duhovnim ljudima dozvoljava da nastavljaju svoje osobno istraživnje i napredak.

U dojo-u bi trebali vladati altruizam, ili poštivanje drugih i zahvalnost na učitelju. Ovi osjećaji, KANSHA, trebali bi izražavati zahvalnost i prema svim ostalim vježbačima. Deshi (učenici) trebaju slušati Majstora u tišini i receptirati (primati). On, naprotiv, mora prenositi što bolje moguće, otvoriti svoje srce sa radošću i milosrdnosti, i davati bez ikakve rezerviranosti. Jedini neprijatelj kojeg je potrebno uništiti jest sebičnost, osjećaj koji razdvaja, istinski i zastrašujući demon. Samo onaj koji daje može primati: to je ono što izdvaja istinskog Majstora.

Riječ DOGI čini DO («put»), i GI («odijelo, odora»). To je, dakle, odora za vježbanje Puta. Ova odjeća sastoji se od KEIKOGI (bijele pamučne hlače i jakna), OBI (crni ili bijeli pojas) i HAKAMA (crna, plava ili bijela hlače-suknja).

Prije oblačenja DOGI, svatko je obavezan u tišini skinuti svoju svakidašnju odjeću. To simbolički znači da se napuštaju negativni aspekti i utjecaji neprosvijećenoga svijeta. Nakon toga, sa odgovarajućim stavom, oblači se odijelo za vježbanje Puta, tražeći nedostajuće odlike.
KEIKOGI je bijeli, simbolizira integritet, iskrenost i moralnost. Bijelo također predstavlja svijetlost, znanje, jasnoću i nevinost. Fizički je povezano sa sunčevom svijetlosti, koja se prizmom može razdvojiti na sve boje Puta. Bijelo je simbol izvornoga. Balansirajući između tri lica ljudske prizme (intelektualnoga, koje vodi do istine; emocionalnoga, koje vodi do ljubavi; fizičkoga, koje vodi do mudrosti), moguće je prikazati boje ili vrijednosti uključene u bijelu svijetlost.
Jakna bi se trebala oblačiti počevši od desnog rukava; točan slijed je isti za hlače i hakamu, oblačeći prvo desnu nogu. Desna strana označava pravednost, odanost i razum («moralno poštenje» odnosi se, zapravo, na dobre ljude). Suprotno tome, lijeva strana je povezana sa intuicijom, ljubavi, senzibilnošću, ali isto tako i sa tamom, neiskrenošću i licemjerjem (za zlu osobu često se kaže da je «zlokobna»).

OBI (pojas) se opasuje oko trbuha u smjeru sata ili s desna na lijevo. Treba napomenuti da se pokreti u tome smjeru primjenjuju u ritualima magije prirode, dok pokreti u obrnutome smjeru koriste se u ritualima crne magije.
Pokreti opasavanja pojasa vezuju solarne i lunarne aspekte pojedinca. OBI isto označava i centar (HARA), koji se nalazi oko dva centimetra ispod pupka, gdje je mjesto izvora svete vatre (SEIKA TANDEN). čvor na pojasu je čvor iskrene-ljubavi i predstavlja oblik horizontalne osmice, simbol beskonačnosti. Ovaj simbol predstavlja evoluciju ljudskih bića, obnavljanje energija krečući se u svim smjerovima, te beskonačno lutanje ljudskog duha u potrazi za alkemičnim sjedinjenjem sa univerzalnom dušom.čvor također obuhvaća pasivnu receptivnost uma nasuprot stvaralačke aktivosti Božanskoga. Taj nas čvor OBI-a podsjeća na čvorove-ljubavi Masonskoga hrama, simbola bratstva, čuvanja i zaštite tajni.

HAKAMA je tradicionalna odjeća: to je prvi znak koji izdvaja člana BUSHI (vitez) klase. Može se nositi od razine shodan (crni pojas) pa nadalje. Istovremeno, komegod je dozvoljeno nositi Hakama-u, obavezuje se na velike dužnosti i odgovornosti. Prve i osnovne su: lojalnost, hrabrost, poštovanje, milosrdnost i iskrenost. To su osobine koje obilježavaju istinskog viteza. Najviše razine (od 6. Dan nadalje), ako su počašćene naslovom SHIHAN («osoba na koju se treba ugledati»), može nositi bijelu Hakamu – simbol ostvarenja integriteta.

Čvor prednjih vezova na hakami ima oblik križa – simbol aktivnosti i napornoga učenja. To je unija horizontalnog i vertikalnog, pasivnog i aktivnog, muškog i ženskog. To je simbol koji ujedinjuje suprotnosti. Ovaj križno-oblikovani čvor postavljen je ispred SEIKA TANDEN – mjesto gdje je izvor svete vatre. REIGI (obred ili ritual) uključuje sve stavove, ponašanja i pozdrave koji se primjenjuju u dojo-u. Ritualnost je najbitniji aspekt svih početnih škola. Kao što je prije opisano, dojo je mjesto posvećeno potrazi za Putom, ali to posvećenje nije od koristi ako nije zaštićeno i potvrđeno tradicionalnom ritualnošću, ono je usmjereno prema preživljavanju i provođenju moralnih implikacija. Rituali se razlikuju ovisno o razini rada i učenja i trebali bi se živjeti i točno poštivati.
Svaka tradicionalna borilačka vještina ima svoju karakterističnu etiketu, ali postoje i zajedničke točke: poklon u stojećem položaju (RITSUREI) ili sjedenje na koljenima (ZAREI) prema dojo-u, prema partneru i prema oružju.

Pri ulasku u dojo i područje namjenjeno vježbi, uvijek bi trebalo ulaziti prvo desnom nogom. Uz razloge koje smo već objasnili, potrebno je dodati da kretanje desnom nogom obilježava dobrovoljnu akciju inspiriranu plemenitim osjećajima što potvrđuju osobine kao što je lojalnost, hrabrost, pravednost i integritet.
Pravilno sjedanje u seizu, prvo spuštajući lijevo koljeno na strunjaču, simbolizira namjeru žrtvovanja odlika vezanih uz materijalni svijet i napuštanje svih negativnih utjecaja. Još jedna zajednička točka u cijelom BUDO-u je udaljenost, ili MAAI. Ova riječ sastavljena je od MAA, što znači «prostor-vrijeme», i AI, što znači «harmonija». Ono predstavlja neophodan idealan prostor za postizanje potpune harmonije s partnerom. To je vrhovni prostor gdje se konflikti mogu riješiti mirnim putem, poštivajući Božanski Slijed. Što je vježbač (Majstor) sposobniji, veća je udaljenost, jer sposoban vježbač može premostiti udaljenost svojom duhovnom svijetlošću i upravo zbog toga direktan kontakt u konfliktu je beskoristan. Potencijalni neprijatelj biti će osvijetljen vrtlogom ljubavi i suosjećanja koje ga transformira u bolje biće, što razvija društvo temeljeno na toleranciji i međusobnoj kooperaciji.

Istinski ritual ne može biti održan ako nije baziran na pouzdanoj naravi (ćudi). Idealno okruženje dopušta razvoj uzajamne iskrenosti i paranormalnih sposobnosti vezanih uz iznimno osjetljive i intuitivne percepcije (HARAGEI). Zahvaljujući ovim moćima (sposobnostima), intencije, osjećaji, misli i sama bit partnera može se razumjeti i, konačno, može se pronaći sklad – koji je odraz univerzalne harmonije na zemlji.

Paolo Nicola Corallini Shihan

No Comments

Post A Comment