aikido

Kratki razgovor o Aikido-u

Intervju nastao za potrebe jednog školskog edukativnog projekta. Na pitanja odgovara Siniša Necko, aikido instruktor u našem Takemusu Giri dojo-u.

 

 

STO JE TO AIKIDO?
U konačnici Aikido je stanje svijesti. Može se reći da aikido u potpunosti počiva na duhovnim zakonima univerzuma. Aikido je izraz, manifestacija Duha. Zapravo moglo bi se reći prije sve što aikido nije. Aikido nije samo vrhunska borilačka vještina temeljena na međuprostoru, tajmingu, polugama, bacanjima, radu s oružjem itd... Aikido je puno puno više od toga. Potencijal shvaćanja aikido-a ovisi o čistoći pojedinog duha i stupnju evolucije kako se to još naziva. U skladu s time netko će vidjeti fenomenalnu vještinu samoobrane a drugi nešto više ili manje. Aikido je i istinski Budo.
Sama riječ aikido sastavljena je od tri znaka Ai - harmonija, ljubav Ki-univerzalna životna sila (ki,chi,prana) Do - Put. Kao vještina nastala je sredinom prošlog stoljeća kroz svog osnivača, istinskog sveca i mudraca Moriheia Ueshibu. Treba jasno reći da je aikido kakav je prakticirao i kreirao Morihei Ueshiba O´Sensei u svojoj fizičkoj formi jako efikasna i moćna borilačka vještina.
U stvarnom smislu Aikido se ne trenira nego živi, primjenjuje u životu za sklad uma duha i tijela. Većina trenira nešto što zovu aikido i to je u redu.

DA LI JE AIKIDO SPORT ILI BORILACKA VJESTINA?
U svojoj vanjskoj formi aikido je borilačka vještina. U aikido-u nema natjecanja, turnira sl. Aikido podrazumjeva cjeloviti sistem koji uključuje i rad s oružjem (drveni mač,štap,nož). Za razliku od sporta natjecateljski duh se ne potiče. Aikido dojo je mjesto Puta i odnosi se na duhovni put i rad na sebi. Jedini "neprijatelj" na tom putu je vlastiti ego.

TKO JE OSNIVAC AIKIDA I STO NAM MOZETE RECI O NJEGOVOM ZIVOTU?
Osnivač Aikido-a je Morihei Ueshiba. Ima iznimno bogatu biografiju pa je vjerojatno previše da ovdje sve navodimo. Možda dovoljno je reći da je bio svetac, mudrac, ratnik, samuraj. Iskusio je preko 30 borilačkih vještina od čega je na aikido u smislu tehnika najviše vidljiv utjecaj Daito Ryu Aikijujutsu-a iako se treba jasno reći da Aikido nikako nije nastao kao presjek nekih drugih vještina ili stilova. Osnivač nikada nije bio poražen u mnogobrojnim dvobojima što ga je dovelo do pozicije živuće legende u Japanu. Interesantan je npr. podatak da je osnivač Judo-a Jigoro Kano poslao dvojicu svojih najboljih učenika kod Ueshibe s naputkom da usvoje sve što mogu... nikada se nisu vratili. Sam osnivač Judo-a za Aikido je rekao da je to ono što je on htio da postane Judo. Puno boraca, ratnika u Japanu u to doba bilo je privučeno i zadivljeno Aikido tehnikama i mogućnošću demonstriranim od strane O´Sensei-a. Morihei Ueshiba obučavao je i japansku vojsku, mornaricu itd. Bio je izazvan mnogo puta od judoka, karateka, boksača, sumo boraca itd i priče o tim dvobojima postale su prave legende.
Izvor svega u Ueshiba životu bila je predanost Bogu ..zvali su ga i najreligijozniji čovjek Japana. Njegove izreke i predavanja prepuna su, kako neki to zovu, ezoteričnih, mističnih elemenata. Aikido je nastao kao izraz Duha. O´Sensei biografija spominje i njegov opis prosvjetljenja koje je predstavljalo početak stvaranja aikido-a kao vještine.

KAKAV JE VAS STAV O NJEMU?
Za O`Sensei sve što mogu reći je povezano s cjelovitom ljubavi, uvažavajući jedinstvo u različitostima u svemu, a ne osobnim stavom, sudom i procjenom.

NA KAKVOJ SE FILOZOFIJI TEMELJI OVA BORILACKA VJESTINA?
Filozofija je riječ koju ne bi povezivao s Aikido. U Aikido učenju oni koji dublje pogledaju naći će principe zena, tantre, yoge, budizma ali i obilježja istinskog Budo-a.

KAKAV JE VAS OSOBNI STAV O SAMOM AIKIDU?
Osobnost pa tako i osobni stav kao odvojeno postojanje je zabluda. O´Sensei je često govorio "Univerzum i ja smo jedno" a išao je i dalje od toga. Malo ga je njih istinski razumjelo.

PO KOJEM SISTEMU RADE TEHNIKE U AIKIDU i KOLIKO IH PRIBLIZNO IMA?
Tehnički repertoar je vrlo bogat i poznato je preko 3000 evidentiranih tehnika. Učenje tehnika ima nekoliko stupnjeva. Na početku tehnike, hvatovi su statični (Kihon) i to je početni stupanj gdje se uče osnovni položaji tijela, anatomija hvata i oslobađanja, principi kako fizičko tijelo funkcionira, padovi itd. Kasnije se prelazi u sve fluidnije forme (Ki no nagare). O`Sensei je zapravo rekao da Aikido nema tehnike i tu govorio o beskonačnoj fontani tehnika kroz kreativnu snagu Duha. Taj visoko spiritualni princip nazivao je Takemusu Aiki. Tu moram napomenuti i da ne rade sve škole na taj način. Tokom vremena je nastalo više tzv. stilova aikido-a i većina kaže u stilu "mi radimo istinski aikido kakav je poučavao O`Sensei". To je savršeno u redu jer se i zna da svatko vidi drugačije u skladu sa svojim mogućnostima viđenja te će biti privučen upravo gdje treba. Na svakome je da sam procjeni što je za njega ok. U principu preporuka je uvijek kod odabira dojo-a da se ne gleda nekakav službeni stil već učitelj i njegove vrijednosti.

IMA LI POVEZNICE IZMEDJU BUDOA, AIKIDOA, SAMURAJA?
Aikido je istinski Budo. Budo je Aikido. Samurai je cvijet Budo-a.

KOLIKO JE POTREBNO DA SE OVA VJESTINA USVOJI?
Na fizičkom nivou aikido je dosta zahtjevan i zahtjeva dobru koordinaciju i koncentraciju. Nakon par mjeseci svladaju se osnovni stavovi i padovi i dobije uvid u neke osnovne principe i tehnike. Po mom iskustvu 4-5 godina intezivnog redovitog treninga je potrebno da se ovlada osnovnim tehnikama na tom nivou.
Kad su O`Sensei-a pitali koliko je potrebno da se nauči ikkyo (prva poluga,učenje,tehnika) rekao je da je potrebno cijeli život. A onda su ga pitali za drugu tehniku koliko je potrebno pa je rekao u stilu "to je lako..za par mjeseci" ..nakon što je naučen ikkyo 🙂

STO JE POTREBNO DA BISMO SE MOGLI BAVITI AIKIDOM?
Da shvatite da se aikidom na način kako ga je zamislio O`Sensei ne možete "baviti" već živjeti ga. Oni koji se dođu baviti prilično brzo odustanu. Jasno da i to "živjeti aikido" ima puno različitih varijacija i zamisli.

KOJU BISTE LITERATURU PREPORUCILI ONIMA KOJI ZELE ZNATI VISE?
Lijepo je pročitati biografiju o životu O`Sensei-a, njegove izreke ili neku od knjiga o Aikido-u ali jedino vrijedno je vaše iskustvo na tatamiju i jedino ono vam može dati odgovor što je za vas Aikido.

 

Razgovor vodio: Goran Linić

No Comments

Post A Comment