Aikido kaže: “Reci da”

"U Japanu imaju prekrasnu znanost - aikido. Riječ aikido dolazi od riječi ki. Ki znači moć. Ista riječ na kineskom jeziku je chi. Indijska riječ prana jednaka je ki i chi. To je potpuno drugačiji koncept moći. U aikidu uče da kad te netko napadne, nemoj biti u sukobu s njim. Čak i kad vas netko napadne, surađujte s njim. To izgleda nemoguće, ali čovjek se može tome naučiti. A kad naučite tu umjetnost, bit ćete neizmjerno iznenađeni da se to događa - možete surađivati ​​čak i sa svojim neprijateljem. Kad te netko napadne, aikido kaže, pođi s njime.

Obično, kad vas netko napadne, odupirete se. Postajete ukočeni, postajete tvrdi. U sukobu ste. Aikido kaže da se čak i prema napadu odnosite na vrlo ljubazan način. Primite ga, to je dar od neprijatelja. On vam donosi veliku energiju. Primite ga, upijajte, ne sukobljavajte se. U početku to izgleda nemoguće. Kako? Jer stoljećima nas se uči jednoj ideji o moći, a to je sukob, trenje. Mi znamo samo jednu snagu i to je ona za borbu. Mi znamo samo jednu moć, a to je moć "ne", moć govorenja "ne". Možete to vidjeti čak i u maloj djeci. Onog trenutka kada dijete postaje neovisnije, započinje s "ne". Majka kaže, „Ne idi tamo.“ On kaže, „Ne, ja ću ići.“ Majka kaže: „Budi miran.“ On kaže, „Ne. Želim pjevati i plesati. "Zašto on kaže ne? Uči načine moći. "Ne" daje snagu.

Aikido kaže, "reci da." Kada vas neprijatelj napadne, prihvatite to kao dar. Primite ga, postanite propusni. Nemojte se ukočiti. Postanite što je moguće više tekući. Primite ovaj dar, upijete ga i neprijateljeva energija će se izgubiti, a vi ćete postati njezin vlasnik. Uslijedit će prijenos energije s neprijatelja na vas. Majstor aikidoa pobjeđuje bez borbe. On osvaja ne-borbom. Izuzetno je krotak, skroman. Neprijatelj je uništen samim njegovim stavom. Neprijatelj stvara dovoljno otrova za sebe; nema potrebe da mu pomažete. Suicidan je. Čini samoubojstvo napadom. Nema potrebe da se vi borite s njim." - Osho

No Comments

Post A Comment