O'Sensei crtež

Aikido i selfie kultura

Zašto ne stavljate više aikido slika i filmića s treninga na vašu web stranicu kluba i društvene mreže?

O'Sensei (osnivač Aikido-a) zahtjevao je da se tehnike čuvaju i da se s njima javno ne razmeće, a postoje i jasne indicije da je čak i na javnim prezentacijama aikido-a neke stvari pokazivao vrlo ograničeno pa čak i namjerno pogrešno! U staro doba ratničke vještine i tehnike čuvale su se od neželjenih pogleda i drugih škola kao najveće blago jer je o njima često ovisio život ratnika. Iskusnije aikidoke znaju da postoji cijeli niz tehnika koje je O'Sensei pokazivao samo najbližim učenicima i instruktorima kao moguće odgovore na napade kako ljudi izvan dojo-a tako i eventualnih buntovnika unutar njega. Također, postojala je i organizacija unutar dojo-a u obliku "odbora za doček" gdje se znalo točno tko dočekuje goste (sumnjivih namjera) na ulazu i što tko radi u slučaju napada na dojo ili učitelja.

Drugi razlog zašto nismo u "selfie modu" je jer jednostavno smatramo da nema nikakvog potrebe za takvu vrstu samopromocije. Pokoja fotografija (obično van akcije) čini nam se za nas sasvim dovoljna. Aikido je istinski budo i kao takav put rada na sebi. Osnivač je posebno pazio da se i u fizičkom dijelu treninga, odijevanja, odnošenja na tatamiju ego ne ističe pa stoga sumnjamo da se fotoaparati i kamere uklapaju u tu sliku.

Šaljivo možemo dodati da time čuvamo i you tube "ratnike" koji pogrešno izvedenom tehnikom "naučenom" ispred ekrana mogu povrijediti partnera ili sebe. Aikido kakav je radio (fizički aspekt tehnika) O'Sensei je kirurška vještina u smislu iznimne preciznosti i detalja povezanih sa samim korjenom ljudskog bića i univerzalnim zakonima i ne može se naučiti preko slika i video uradaka. Video može eventualno poslužiti iskusnim aikidokama za podsjećanje.

Slažete li se s nama?

 

 

 

No Comments

Post A Comment